Svijet
0

Ban Ki-moon: Međunarodna zajednica na izmaku strpljenja s Mijanmarom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon upozorio je u ponedjeljak da je strpljenje međunarodne zajednice na izmaku kada je riječ o mjerama koje vojna hunta u Mijanmaru poduzima u napredovanju ka demokratiji.

"Nadam se da će vlasti Mijanmara to shvatiti veoma ozbiljno", rekao je Ban tokom posjete Tajlandu, zatraživši od Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), čiji je član bila nekadašnja Burma (Mijanmar), da odigra "posebnu političku ulogu".

"Narod Mijanmara već dugo pati zbog izolacije i krajnje je vrijeme da vlasti i građani Mijanmara iskuse istinsku demokratiju i istinsku integraciju u međunarodnu zajednicu", dodao je on, prenio je Reuters.

Ban, koji je na putu za Bali, gdje treba da učestvuje na konferenciji o klimatskim promjenama, saopćio je da će njegov posebni izaslanik za Mijanmar Ibrahim Gambari nastaviti misiju i pokušati da uvjeri generale da sjednu za pregovarački sto sa šeficom opozicije Aung San Suu Kyi.

Gambari je tokom dviju posjeta Mijanmaru od septembra, kada su vlasti u krvi ugušile masovne prodemokratske proteste, razgovarao sa Suu Kyi, dobitnicom Nobelove nagrade za mir, kao i s liderom hunte generalom Than Shweom, ali jedino što je postigao bilo je imenovanje jednog generala za ministra za vezu između lidera opozicije i vlasti.

Prema podacima UN-a, policija je tokom demonstracija ubila najmanje 31 osobu, a uhapsila ih oko 4000, mada su zvanične brojke koje je iznijela vojna hunta tri puta niže.

Zapadne vlade pozvale su Indiju i Kinu, susjede Mijanmara i članice ASEAN-a, da izvrše pritisak na generale, premda je Peking najavio kako neće dozvoliti da UN uvede multilateralne sankcije Mijanmaru.

Mijanmar je pod vojnom upravom od puča 1962. godine. Vojska je 1990. organizirala izbore, ali je odbila priznati rezultate nakon što je uvjerljivo pobijedila Nacionalna liga za demokratiju Suu Kyi.