Svijet
0

Ban Ki Moon: Izraelski vojnici koristili pretjeranu silu

SRNA
Generalni sekretar UN Ban Ki Moon optužio je danas izraelske vojnike da su tokom incidenta 15. maja koristili pretjeranu silu ispaljujući bojevu municiju na nenaoružane libanske demonstrante koji su pokušavali da pređu preko granične ograde.

Ban Ki Mun je istakao da se u preliminarnom izvještaju mirovne misije UN (UNFIL) u Libanu, takođe okrivljuju i demonstranti, koji su bacali kamenice i benzinske bombe, te da su pokušali da sruše ogradu, što je ocijenjeno kao "provokativan i nasilan čin".

Generalni sekretar UN je naglasio da su Izraelci i libanski demonstranti, koje su činile uglavnom palestinske izbjeglice, prekršili rezoluciju Vijeća bezbjednosti UN 1701 kojom je okončan sukob između Hezbolaha i Izraela 2006. godine.

Libanske oružane snage saopštile su da je sedam lica poginulo, a 111 povrijeđeno tokom protesta pokrenutih kao znak obilježavanja "nakbe" ili "katastrofe", što je termin koji Palestinci koriste da opišu svoj poraz i raseljenje u ratu koji je prethodio osnivanju Izraela 15. maja 1948. godine.

Incident se dogodio nedaleko od pograničnog sela Marun el Ras i bio je najsmrtonosniji u toj oblasti od okončanja rata između Izraela i Hezbolaha 2006. godine.

Prema riječima Ban Ki Moona, UNFIL pretpostavlja da je je od 8.000 do 10.000 demonstranata učestvovalo u protestima, koji su uglavnom bili mirni, ali da je oko 1.000 njih napustilo masu, prešlo minsko polje i krenulo ka izraelskoj ogradi i "Plavoj liniji", granici koju je povukao UN između dvije zemlje.

"Ispaljivanje bojeve municije izraelskih snaga preko 'Plave linije' na demonstrante, što je rezultiralo gubitkom ljudskih života i većim brojem žrtava, kršenje je rezolucije 1701 i nesrazmjerno je prijetnji po vojnike", naveo je generalni sekretar svjetske organizacije.
Portparol izraelske misije Karen Perec izrazila je uvjerenje da "odgovor za sprečavanje sličnih događaja leži na zemljama iz kojih demonstranti dolaze.

Ona je podsjetila da je i 5. juna bilo sličnih protesta duž "Plave linije", ali su libanske vlasti preduzele odgovarajuće mjere i nisu se ponovile slične provokacije.