Svijet
0

Ban Ki-moon imenovao specijalnog izaslanika u Libiji

FENA
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Generalni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon imenovao je Iana Martina za specijalnog izaslanika UN-a u Libiji, navodi se u u utorak u saopćenju iz sjedišta svjetske organizacije u New Yorku.
  • Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon danas je objavio imenovanje Iana Martina iz Velike Britanije za njegovog specijalnog izaslanika i šefa UN misije za podršku u Libiji (UNSMIL), navodi se saopćenju, prenosi AFP.

Martin će kao šef UNSMIL-a imati ulogu da koordinira rad Agencija iz sistema UN-a u Libiji, a na inicijativu Svjetske banke i "tjesno sarađuje" s prelaznim vlastima u Libiji.

On je bio specijalni savjetnik "post-konfliktnog planiranja za Libiju, funkcija koja je predviđala integrisanje „prevaluacionih procesa“ tokom kojeg se Martin konsultovao i „tijesno sarađivao“ s libijskim prelaznim vlastima".

Ranije je Martin radio u Istočnom Timoru, Nepalu, Pojasa Gaze, Etiopiji i Eritreji, navodi francuska agencija.

Sjedinjene Američke Države i zapadne zemlje predvodnice podrške libijskih pobunjenika u njihovim nastojanju da do kraja poraze predhodnu vlast Moamera Gadafija, srešće se na marginama godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a kako bi razgovorali o "novoj budućnosti za Libiju". Sastanak će biti održan kasnije tokom današnjeg dana, a poslije razgovora američkog predsjednika Baracka Obame i šefa libijskog (pobunjeničkog) Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafe Abdul Džalila.

  • Razgovori će potvrditi početak nove faze koja je počela na Samitu u Parizu i početak veće uloge UN-a u Libiji, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppé.