Svijet
0

Ban Ki-Moon i smrtna kazna

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tok izvršenja smrtne kazne nad Sadamom Huseinom izazvao je kontroverzu i doveo do odluke iračke vlade o pokretanju istrage o odgovornosti vladinih zvaničnika za objavljivanje na Internetu nezvaničnih snimaka s vještanja, a pitanje odnosa prema smrtnoj kazni bilo je više puta spominjano i u sjedištu UN-a.

Naime, novi generalni sekretar svjetske organizacije Ban Ki-Moon je tokom svog prvog punog radnog dana nagovijestio da neće slijediti dosadašnju politiku protivljenja smrtnoj kazni u UN-u, iako je njegov predstavnik za štampu ubrzo zatim demantirao da će UN mijenjati politiku o tom pitanju.

Povod da Ban Ki-Moon komentira pitanje smrtne kazne bila je egzekucija nad Sadamom Huseinom.

Tokom prvog radnog dana u sjedištu UN-a, generalnog sekretara Bana dočekali su pripadnici počasne straže, a zatim se posvetio redovnim poslovima, čiji je dio i susret s američkim novinarima.

Oni su novog generalnog sekretara dočekali pitanjem - da li misli da je nad Sadamom Huseinom trebalo izvršiti smrtnu kaznu?

"Sadam Husein je odgovoran za strašne zločine i neopisivu surovost prema iračkom narodu i nikada ne treba da zaboravimo žrtve tih zločina. Odluka o pitanju da li odobriti postojanje smrtne kazne je na svakoj zemlji članici UN-a pojedinačno", rekao je Ban Ki-Moon novinarima, okupljenim u zgradi na Ist Riveru, prenio je BBC.

Međutim, zvanično, UN se protivi smrtnoj kazni čak i u slučaju nečije odgovornosti ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Zato su novinari u istom danu pitali i predstavnika za štampu novu generalnu tajnicu Mitchelle Montas da li je došlo do promjene politike UN-a.

"Politika ostaje da se svjetska organizacija protivi smrtnoj kazni. Međutim, generalni sekretar je ostavio pojedinim zemljama članicama da rješavaju pitanje načina na koji se zakon s tim u vezi provodi u tim zemljama", rekla je Mitchelle Montas.

Banov prethodnik na dužnosti, Kofi Annan, često je izražavao protivljenje smrtnoj kazni. Nadalje, na svim međunarodnim sudovima UN-a zabranjeno je izricanje smrtne presude, a pravo na život upisano je u Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima koju je Opća skupština UN-a prihvatila 1948. godine.

Poslije susreta s novinarima, novi generalni sekretar UN-a proveo je ostatak svog prvog radnog dana u sastancima s neposrednim saradnicima.

Njegov prioritet je i reforma kulture ponašanja u svjetskoj organizaciji, a novinarima je rekao i da će maksimalnu pažnju posvetiti stanju u Darfuru, kao i da će prisustvovati samitu Afričke unije tokom januara da bi se sastao sa sudanskim predsjednikom Bashirom.