Svijet
0

Ban Ki-moon i al-Maliki razgovarali o pokrajinskim izborima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon učinio je nenajavljenu posjetu Iraku u petak, dan nakon što su zvanični rezultati pokazali uvjerljivu pobjedu saveznika iračkog lidera na pokrajinskim izborima.

Ban i premijer Nuri al-Maliki raspravljali su o izborima održanim 31. januara koji su protekli praktično bez nasilja i o tome kako će oni utjecati na odnose između Iraka i Ujedinjenih naroda, saopćio je al-Malikijev portparol Yassin Majid.

Zvaničnici UN-a blisko su sarađivali s Iračanima na pripremi izbora, na kojima su glasači birali pokrajinske zvaničnike.

"Ova posjeta će dati veću podršku Iraku i pokazati kako su snažni odnosi između UN-a i Iraka", izjavio je Majid za Associated Press.

Prošle godine, tokom obraćanja Ujedinjenim nacijama, Ban je izjavio da se nada kako bi pouzdani izbori u Iraku "mogli dugoročno služiti uvođenju legitmiteta demokratske vladavine".

Izbori održani prošle subote za vladajuća vijeća u 14 od 18 pokrajina prvi su izbori održani širom zemlje od decembra 2005. i protekli su mirno. Al-Malikijeva stranka i njeni politički saveznici ostvarili su uvjerljive pobjede u 10 pokrajina, što predstavlja podršku njegovim naporima na slamanju ekstremizma i nasilja, sudeći po izbornim rezultatima objavljenim u četvrtak.

Impresivni nastup al-Malikija, koji moraju verifikovati međunarodni i irački posmatrači, postavlja premijera u snažnu poziciju uoči parlamentarnih izbora koji će se održati krajem godine i mogli bi osnažiti američko uvjerenje da može početi s povlačenjem svojih više od 140.000 vojnika.