Svijet
0

Ban Ki-moon: Događaji u Sarajevu 1914. su pomogli formiranje UN-a

Anadolija
Ban Ki-moon (Foto: EPA)
Ban Ki-moon (Foto: EPA)
Prisjećanjem na sto godina od početka Prvog svjetskog rata svijet se podsjeća i na obavezu da radi na "epohi mira" nakon stoljeća rata, rekao je u utorak glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon obraćajući se prisutnima u dvorani ECOSOC-a (Ekonomsko-socijalnog savjeta UN-a), javlja dopisnik Anadolu Agency (AA) iz New Yorka.

Na centralnoj manifestaciji koja je povodom stogodišnjice Prvog svjetskog rata održana u glavnoj zgradi UN-u u New Yorku, Ban je podsjetio da je rat koji je simbolično započeo pucnjima u Sarajevu nakon atentata na austro-ugarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda 1914., ipak, na koncu pomogao rađanju ideje o neminovnosti potrebe za globalnim institucionalnim organiziranjem - od Lige naroda do Organizacije Ujedinjenih naroda. UN je svoj historijski zametak imao upravo u bosanskim događanjima prije ravno sto godina, ustvrdio je Ban.

Historijski zametak u Sarajevu

Da bi "sa rođenjem Ujedinjenih naroda 1945., bila uspostavljena izravna historijska linija između tih sudbonosnih pucnjeva u Sarajevu i naše podnošljive globalne organizacije", rekao je Ban.

On je podsjetio da je Prvi svjetski rat doveo do kreacije Lige naroda (League of Nations 1920-1946 op.aut.) i naposlijetku "učeći iz svojih propusta" i do formiranja Ujedinjenih naroda, skoro prije 70 godina.

"Kao što to naša Povelja proklamira, kazna rata dovela je do neviđene tuge za čovječanstvo, ne samo jednom, već dva puta u toku našeg životnog doba", naglasio je Ban.

"Nastavljamo danas naše napore da pomognemo ljudima da shvate univerzalnu aspiraciju za mirom, razvojem i ljudskim pravima", rekao je.

Ban Ki-moon je još kazao kako ti napori podrazumjevaju ogromno strpljenje i političku volju.

Toponimi stradanja

Prvi svjetski rat je neočekivano potrajao četiri godine, nasuprot nekim predviđanjima i brzo prerastao, kako je to glavni tajnik UN-a akcentirao, u dotad neviđeni mehanizirani sukob, u kojem su, nažalost predstavljena i kemijska oružja. Taj je rat, rekao je Ban, uzdigao ubijanje na grozno visoku razinu.

Ban je naglasio kako su imena gradova, među kojima su Somme, Verdun, Ypress i Gallipolje, samo najpoznatije pojednične arene u kojima su se lomila koplja "najvećeg rata među ratovima" i najgoreg konflikta ikad, ali da je patnja kolektivna.

Zbog toga, naglasio je prvi čovjek Svjetske organizacije, čak i cijelo stoljeće nakon te krvave kalvarije taj rat predstavlja i svojevrsnu "prozivku krvoprolića" sve do danas.

Ban je podsjetio da to nije bio "rat za zaustavljanje drugih ratova", kako su neki govorili tada, već prava ljudska klaonica.

Govoreći još o poražavajućim posljedicama Prvog svjetskog rata, Ban je pozvao na razumjevanje svih historijskih lekcija, izgradnju mira i pomirenje putem diplomacije i dijaloga.

Šef UN-a je tim povodom upozorio da se današnji, suvremeni svijet susreće sa neizmjernim izazovima, kao što se to vidi u užasnom nasilju na mnogim frontovima.

"Previše se dodaje ulja na vatru sukoba, gotovo se ne obazirući na ljudske posljedice. Previše njih nastavlja prihvatanje vojne opcije, unatoč lekcijama iz povijesti", rekao je Ban.

Cijelo stoljeće nakon sarajevskog atentata koji simbolično obilježava početak Prvog svjetskog rata imena ubijenih ii ranjenih u tom vojnom sudaru još podsjećaju na bol i beskorisnost iz sukoba koji se duboko urezao u kolektivnu memoriju svijeta, kazao je Ban. Zato je neizmjerno važno, dodao je, nastaviti pritisak kako bi oružje zašutjelo i kako bi se sablje pretvorile u plugove.

Značajan interes

Ovaj komemorativni skup u New Yorku nazvan "Učenje pravljenja mira iz Prvog svjetskog rata" (Learning from War to Build Peace) organizirale su stalne diplomatskih misije Njemačke i Francuske u UN-u. Događaj je imao i 25 sponzora - zemalja članica UN-a, među kojima su, pored ostalih bile Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora.

U toku jednočasovne manifestacije prikazan je kratki dokumentarni film u kojem su iznesene brojke stradanja u Prvom svjetskom ratu. Svirao je i nagrađivani gudački kvartet "Orpheus Chamber Orchestra" izvodeći djela Ludwiga van Beethovena, Mauricea Ravela i Samuela Barbera.

Ban Ki-moon bio je jedini govornik na komemoraciji kojoj su prisustvovale najviše rangirane UN diplomate, uključujući ambasadore pet stalnih članica Vijeća sigurnosti SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Rusije i Kine.