Svijet
0

Ban Ki-moon: 2008. treba biti godina "najniže milijarde" stanovništva

FENA
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u ponedjeljak da 2008. bude godina "najniže milijarde", ističući potrebu da se s obnovljenom odlučnošću rješavaju potrebe najsiromašnijeg svjetskog stanovništva, kojem su uskraćene dobrobiti globalnog gospodarskog rasta.

"Moramo se okrenuti potrebama slabih, zakinutih, onih koji su isključeni iz matice međunarodne zajednice. I zato kažem - neka 2008. bude godine 'najniže milijarde'", rekao je Ban Ki-moon na prvoj konferenciji za novinare u ovoj godini u New Yorku.

"Najniža milijarda" je termin koji neki ekonomisti koriste za opis skupine najsiromašnijih zemalja.

"Većina u Africi ili na malim otocima u razvoju u Aziji živi mukotrpno s manje od jednog dolara na dan. Moramo posvetiti pozornost tim zemljama s posebnim potrebama", rekao je Ban, najavljujući da će se boriti za veću ulogu UN-a u razvoju i za ostvarivanje Milenijskih ciljeva razvoja (MDG).

Zbog zaostajanja mnogo zemalja, posebno u Africi, u tempu ispunjenja tih ciljeva, u septembru 2006. osnovana je Upravljačka skupina MDG-a za Afriku, kako bi se mobilizirala sredstva UN-a i partnera za ostvarenje MDG-a do 2015. i na Crnom kontinentu.

Govoreći o klimatskim promjenema i sporazumu s Balija, prema kojem do kraja 2009. svijet mora usuglasiti novi režim ograničenja emisije plinova staklenika, Ban je kazao kako postoji potreba za širokom kampanjom u svjetskoj javnosti radi podizanja svijesti i održanja političkog pritiska s ciljem da problem globalnog zatopljenja ostane u središtu interesa. "Put s Balija bit će isto tako težak", ocijenio je.

Glavni tajnik je naglasio kako su pred UN-om sve veći zahtjevi, od pomoći oko krhkog mirovnog procesa na Bliskom istoku, nastojanja da Irak izađe iz sukoba, stabilizacije Afganistana, do uvođenje mira u ratom rastrganom sudanskom Darfuru.

Podsjetio je da su tokom 2007. godine 42 djelatnika UN-a izgubila život, uključujući 17 u nedavnom bombaškom napadu u Alžiru.

Ako je suditi po prošloj sedmici, "predstojeća godina obećava da će biti još gora od prošle koja je bila puna izazova", rekao je Ban Ki-moon, ukazujući na obnovu sukoba u Šri Lanki i erupciju nasilja u Keniji.

"Mi stoga u novu godinu ulazimo s obnovljenom predanošću našoj krajnjoj misiji - izgradnji snažnijeg UN-a za bolji svijet", rekao je Ban, ističući kako će nastaviti sa svojim naporima za modernizaciju, revitalizaciju i jačanje UN-a, uz zadržavanje najviših standarda u etici, vršenju dužnosti i odgovornosti.