Vanjska politika SAD-a
0

Balkan pri dnu liste Baracka Obame

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Potpredsjednik Američkog inistituta za mir Daniel Server izjavio je za Deutsche Welle da će Balkan biti pri dnu liste prioriteta administracije novog američkog predsjednika Baracka Obame.

"Promjena u američkoj vanjskoj politici će biti, ali prije svega kada je riječ o svjetskoj finansijskoj krizi, kao i Afganistanu, Iranu, Iraku i Sjevernoj Koreji. To praktično znači da će Sjedinjene Američke Države probleme Balkana u najvećoj mogućoj mjeri prepustiti Evropskoj uniji“, rekao je Server.

On je ukazao da "ima ljudi u Demokratskoj stranci SAD-a bliskih Obami, kao recimo Righard Holbrooke, koji se zalažu za to da se Srbiji ne dozvoli ulazak u EU bez riješenog pitanja Kosova“, ali, kaže Server, "još je rano govoriti o tome da li će to biti politika američke administracije“.

Govoreći o rezultatima politike administracije Georgea Busha prema Balkanu, Server je ukazao na to da Kosovo nije priznalo onoliko država koliko se očekivalo, da misija EULEKS-a nije raspoređena na cijeloj teritoriji Kosova, da postoji rizik od podjele Kosova, kao i problemi u Bosni i Hercegovini. Ipak, kaže Server, "Bosna i dalje postoji, Kosovo je nezavisno, i cio region je na putu ka Evropskoj uniji“.