Svijet
0

Bali: Održan sastanak predstavnika dvije koreje

FENA
Posrednici u nuklearnim pregovorima Južne i Sjeverne Koreje sastali su se u petak na marginama azijskog foruma u Baliju, što predstavlja prvi kontakt na visokom nivou otkako su prošle godine izbile napetosti na Korejskom poluostrvu.

"Sastanak je počeo oko 15 sati po lokalnom vremenu", izjavio je Reutersu zvaničnik južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova, ne pruižajući dodatne detalje.

Wi Sung-lac, južnokorejski posrednik, i Ri Yong-ho, zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova koji se bavi pitanjima nuklearne diplomatije, sastali su se radi neoficijelnih razgovora na marginama sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica ASEAN-a.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap javila je da su oni razgovarali o širokom spektru pitanja iz domena nuklearnog razoružanja.

Ona je navela riječi južnokorejskog diplomate da je Jug uručio ponudu za razgovore Sjevernoj Koreji u četvrtak, ali da još čeka na odgovor. Agencija je javila da su "grozničavi diplomatski napori" u toku na dogovaranju sastanka između dvojice posrednika.

Sastanak predstavlja prvi kontakt na visokom nivou između dvije Koreje od posljednje runde šestostranih pregovora o nuklearnom razoružanju 2008. godine i korak je naprijed u diplomatskim naporima na nastavku pregovora.

Južna Koreja, Sjedinjene Države i Kina, koja je domaćin šestostranih pregovora, pristali su na "trofazni" proces sastanaka predstavnika Seula, Pyongyanga i Washingtona prije nastavka pregovora.

Sjeverna Koreja napustila je šestostrane nuklearne pregovore prije više od dvije godine, ali je prošle godine pozvala na njihov nastavak.

Američki zvaničnik u Baliju, koji nije želio da se pomene po imenu, izjavio je da je to "najplodniji" sastanak između dvije strane u dugo vremena.