Zahtjev UN-u
0

Bakijev zatražio dolazak mirovnih snaga

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Svrgnuti predsjednik Kirgizije Kurmanbek Bakijev rekao je danas da je od UN zatražio da pošalje mirovne snage u ovu centralnoazijsku zemlju nakon što je bio primoran da tokom protekle sedmice napusti prijestonicu Biškek.

Bakijev je novinarima u gradu Tejitu na jugu Kirgizije rekao da želi da UN ustanove nezavisnu komisiju o događajima koji su se zbili 7. aprila.

Najmanje 81 lice poginulo je 7. aprila kada su policija i vojska otvorili vatru na masu demonstranata u prijestonici. Opozicija je preuzela vlast 8. aprila i na čelo privremene vlade došla je Roza Otunbajeva, nekadašnji ministar spoljnih poslova i ambasador Kirgizije u SAD i Velikoj Britaniji.

S druge strane, zamjenik šefa privremene vlade Almaz Atambajev rekao je da je Rusija novom rukovodstvu Kirgizije odobrila finansijsku pomoć.

"Postigli smo dogovor o solidnom iznosu sredstava", rekao je Atambajev novinarima, dodajući da je od Rusije zatraženo 150 miliona dolara.

Prema njegovim riječima, delegacija će iz Kirgizije tokom ove sedmice otputovati u Moskvu na dalje razgovore o pomoći i naftnim zalihama.

On je dodao da se protiv bivšeg predsjednika priprema "specijalna operacija, ali da se on krije iza ljudskog štita".
Atambajev je izrazio nadu da će operacija biti izvedena bez ljudskih žrtava.