Svijet
1

Bajram u svijetu: Milioni muslimana obilježavaju najradosniji praznik

Klix.ba/Anadolija
Indonezija: Molitva na ispucaloj vulkanskoj zemlji (Foto: AFP)
Milioni muslimana iz cijelog svijeta obilježavaju danas najradosniji praznik - Bajram, koji dolazi nakon jednomjesečnog posta tokom kojeg su se od zore do sumraka uzdržavali od hrane i pića. Stoga su srca i duše vjernika danas ispunjena posebnom radošću i ponosom, ali i pokornošću pred svemogućim Allahom.

U džamijama širom planete jutros je klanjan Bajram-namaz. Vjernici su obukli najljepša odjela, kuće su zamirisale najljepšim jelima, a duše su ispunjene radošću.

Muslimani u Australiji ispunili su džamije, ali i javne prostore, trgove i parkove do posljednjeg mjesta. Jaka kiša u Sydneyju nije uspjela omesti muslimane da obave klanjanje Bajram-namaza.

Putevi oko džamije su bili blokirani od hiljada vjernika koji su došli da jedni drugima čestitaju Bajram.

Stotine muslimana u kineskom gradu Shanghai dočekali su Bajram na Bajram-namazu u džamiji Şiaotaoyuen. Muslimani svih uzrasta u Shanghaiju sastali su se prvog bajramskog dana, kako bi ovaj praznik proveli zajedno.

Na ulazu u džamije bili su postavljeni štandovi, na kojima su oni koji su htjeli mogli dati vitre i zekat, a zaduženi za to podsjećali su vjernike prije namaza. Na štandovima u haremu i oko džamije prolaznici i posjetioci mogli su se poslužiti hranom i pićem.

Oko dva miliona muslimana u glavnom gradu Rusije preplavili su jutros džamije i ulice Moskve.

U Moskvi su poduzete velike mjere sigurnosti, a sve ulice u centru grada koje vode do Centralne džamije bile su zatvorene za saobraćaj. Građani, nakon pregledavanja sa detektorima, teško su nalazili mjesto za klanjanje, pa su klanjali i na ulicama.

Bajramsku hutbu održao je predsjednik Vijeća ruskih muftija Ravil Gaynutdin, koji je prenio bajramske čestitke predsjednika Vladimira Putina i premijera Dmitriya Medvedeva. On je ovom prilikom istakao važnost tolerancije i ljubavi među građanima.

Slavilo se i na ulicama Kaira. Demonstranti koji su danima na centralnim gradskim trgovima, Bajram su tu i dočekali. Na ovim trgovima nalazio se i veliki broj građana koji nisu protestovali. Demonstranti su uputili čestitke Mursiju i predstavnicima Muslimanske braće koji su uhapšeni zajedno sa Mursijem. Na hiljade okupljenih zajedno su klanjali Bajram-namaz, nakon čega su djeci podijeljene igračke, a odraslima čokolada i drugi slatkiši.

U džamiji Masjid al-Haramu u Meki Bajram-namaz je klanjalo oko dva miliona vjernika. Poduzete su velike mjere sigurnosti kako bi se izbjegli incidenti, a vjernici su se u džamiji počeli okupljati još od večernjih sati.

Zanimljivo je da, kada su u pitanju arapske zemlje, Bajram danas obilježava u njih 15 od 22. Zemlje koje danas obilježavaju bajramske praznike su Saudijska Arabija, Katar, Kuvajt, Jemen, Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein, Sirija, Egipat, Palestina, Liban, Sudan, Tunis, Alžir i suniti u Iraku.