Ne odustaju
0

Bahreinska opozicija traži ostavku Vlade

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Opozicija u Bahreinu traži ostavku Vlade nakon što su silom rastjerani mirni demonstranti, izjavio je u četvrtak vođa šiitskog pokreta Al-Wefaq šeik Ali Salman.

"Opozicijske političke grupe, među kojim i Al-Wefaq, izdale su saopćenje u kojem traže ostavku Vlade i formiranje novog kabineta koji bi istražio ovaj zločin", izjavio je šeik Salman povodom smrti četiri demonstranta, prenosi AFP.

Premijer šeik Khalifa ben Salman al-Khalifa, kraljev ujak, na ovom je mjestu od sticanja nezavisnosti Bahreina 1971.

Prema riječima šiitskog lidera, grupe potpisnice saopćenja žele da "nova vlada predloži političke reforme kako bi se mogla izvršiti revizija ustava i inicirati ustavna monarhija".

Šeik Salman je potvrdio povlačenje svoje grupe iz parlamenta koji kontrolira 18 od 40 mjesta u Donjem domu. "Al-Wefaq je odlučio da se potpuno i konačno povuče iz parlamenta", kazao je.

U utorak je ova grupa prekinula sudjelovalnje u parlamentu poslije prvih policijskih akcija protiv demonstranata, u kojim su dvije osobe ubijene u ponedjeljak i utorak.

U noći sa srijede na četvrtak četiri demonstranta su ubijena u sukobima sa snagama reda na jednom trgu u Manami, prema izvorima iz opozicije.

Vojska raspoređena u četvrtak u gradu saopćila je da namjerava preduzeti sve neophodne mjere kako bi se vratio red u zemlji koju naseljavaju pretežno šiiti i kojom upravlja sunitska dinastija.