Traže oslobađanje aktiviste
1

Bahrein: Sukobi u blizini mjesta održavanja utrke Formule jedan

FENA
Demonstranti na ulicama Maname (Foto: AFP)
Demonstranti na ulicama Maname (Foto: AFP)
Bahreinske snage sigurnosti u srijedu su ispaljivale suzavac na demonstrante koji su se okupili ispred kulturne izložbe u Manami uoči nedjeljne utrke Formule jedan.

Lokalni novinar izjavio je za BBC da su demonstranti u Starom dijelu Maname uzvikivali "Dole s Formulom jedan" i zahtijevali oslobađanje aktiviste Abdulhadija al-Khawaje. Taj aktivista je u štrajku glađu u zatvoru više od dva mjeseca.

Khawajin advokat Mohammed al-Jishi ranije je izjavio za BBC da je njegov klijent uklonio intravenoznu cijev koja ga je održavala u životu. Pedesetdvogodišnji aktivista poručio je svojoj supruzi u utorak da odbija sve osim vode, kazao je al-Jishi.

Khawaja smatra da ništa nije urađeno na okončanju njegovog kontinuiranog pritvora, i da je štrajk glađu jedini način da se riješi to pitanje, dodao je advokat.

Khawaju je u junu prošle godine osudio vojni sud zbog planiranja urote protiv države, ali grupe za ljudska prava tvrde da je njegovo suđenje bilo "krajnje nepošteno".

Bahreinski vrhovni sud trebao bi presuditi o Khawajinoj žalbi na presudu u ponedjeljak - dan nakon održavanja utrke Formule jedan. Prošlogodišnja utrka je otkazana nakon što je 35 ljudi, među kojima i pet policjaca, ubijeno tokom gušenja prodemokratskih protesta.

U srijedu su pristalice opozicije održale protest zahtijevajući da nedjeljna utrka bude otkazana, i pozivajući na oslobađanje Khawaje i ostalih uhapšenih aktivista u Starom gradu u Manami.

Bahreinski novinar, koji je tražio da ne bude imenovan iz straha od hapšenja, izjavio je za BBC da je vidio haotične prizore u blizini Bab al-Bahraina, koji obilježava ulaz na glavni gradski trg.

Policija je ispaljivala suzavac i gumene metke kako bi rastjerala demonstrante, dok su helikpteri kružili iznad grada a pripadnici službe sigurnosti su snimali sukobe, kazao je on. Strani novinari su držani podalje od mjesta sukoba.