Zbog povezanosti sa špijunima
0

Bahrein protjerao iranskog diplomatu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bahrein je protjerao iranskog diplomatu optuženog za povezanost sa špijunskim lancem u Kuvajtu, javili su danas državni mediji.

Odnosi između šiitskog Irana i ostalih zemalja u Perzijskom zaljevu su pogoršani od kada su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) u martu poslali vojnike u Bahrein kako bi pomogli gušenje prodemokratskih protesta.

Bahreinska novinska agencija javila je da je Ministarstvo inostranih poslova te zemlje pozvalo ambasadora Mehdija Islamija kako bi ga obavijestili da diplomata Hodžatula Rahmani ima rok od 72 sata da napusti zemlju "zbog njegove poovezanosti sa špijunskom ćelijom u Kuvajtu".

Tokom ovog mjeseca Kuvajt je protjerao trojicu iranskih diplomata zbog učešća u navodnom špijunskom lancu, zbog čega je Teheran naredio trojici Kuvajćana da napuste Iran.

Protjerivanje diplomata dogodilo se nakon što je sud u Kuvajtu u martu izrekao smrtnu presududvojici Iranaca i Kuvajćaninu zbog učešća u špijunaži.

Bahrein, koji je saveznik SAD i u čijoj je luci usidrena američka Peta flota, takođe je započeo sudski proces protiv dva Iranca i svog državljanina prema optužbama za špijunažu za iransku Revolucionarnu gardu.

Portparol iranskog Ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast najavio je da će Iran preduzeti "recipročne mjere".