Svijet
0

Bagdad: Suđenje Saddamovim zapovjednicima

FENA
Bivši vojni zapovjednici iz vremena Saddama Husseina izvedeni su u utorak pred sud u Bagdadu zbog krvavog gušenja pobune šiita na jugu zemlje nakon Zalivskog rata 1991. godine kada je, kako se računa, ubijeno više desetaka hiljada ljudi.

Među 15 optuženih je i Saddamov rođak Ali Hassan al-Majid, poznat kao "Hemijski Ali".

Pobuna je, istovremeno s erupcijom nezadovoljstva na sjeveru zemlje nastanjenom Kurdima, izbila početkom marta 1991. godine u vrijeme kada su koalicijske snage predvođene Amerikancima progonile Saddamove trupe iz Kuvajta.

Pobunjenici su, podsjećaju zapadne novinske agencije, tom prilikom osvojili nekoliko gradova i manjih mjesta na jugu Iraka.

U odmazdi koju je poduzeo Saddamov režim ubijeno je mnogo ljudi, a tužitelji su naveli cifru od 100.000.

Petnaestorica optuženih se terete za zločine protiv čovječnosti "zbog širokoga i sistematskog uništavanja civila".

Trojica optuženika, među kojima je i Majid, ranije su osuđeni na smrt u "slučaju Anfal", kojim se označava vojna akcija Saddamovog režima protiv Kurda 1988. godine kada je likvidirano više desetaka hiljada ljudi.

Oni su se žalili na presudu, ali ako im žalba bude odbijena, mogli bi biti likvidirani prije okončanja procesa u vezi s gušenjem pobune iz 1991. godine.

Sud će izvesti oko 90 svjedoka i saslušati više videotraka u vezi s akcijom protiv šiita, ali je materijalnih dokaza malo, jer su oni uništavani po Saddamovim naredbama.

Saddam je obješen krajem 2006. godine nakon što je proglašen krivim za masovna ubistva šiita u gradu Dudžailu, čemu je prethodila priprema atentata na njega.