Tema nuklearni program
1

Bagdad spreman za razgovore Irana i svjetskih sila

FENA
Bagdad je spreman za predstojeće razgovora o iranskom nuklernom programu između šest svjetskih sila i Irana, koji se smatraju najvećim događajem u Iraku nakon samita Arapske lige krajem marta, javile su u ponedjeljak iranske državne novine.

"Irak je dovršio sve pripreme i spreman je da bude domaćin sastanka, a irački zvaničnici će predstaviti prijedloge za rješenje spora u vezi s iranskim nuklearnim programom tokom sastanka između Irana i grupe 5+1, navode državne novine Al-Sabah riječi neimenovanog izvora iz iračke vlade", prenosi Xinhua.

Posljednji krug nuklearnih pregovora između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Sjedinjenih Država, Velike Britnije, Francuske, Rusije i Kine plus Njemačke) zaključen je u najvećem turskom gradu Istanbulu, a sve strane su ih opisale kao pozitivne i dogovorile se da se ponovo sastanu u iračkoj prijestonici 23. maja.

Prošlog mjeseca irački ministar vanjskih poslova Hošijar Zebari objavio je spremnost svoje zemlje da bude domaćin pregovora o iranskom nuklearnom programu, naglašavajući da će Irak nastojati da se pronađe sporazum koji bi udovoljio svim stranama, pišu novine.

Portparol iračke vlade, Ali al-Dabah, potvrdio je u nedjelju da strane snage neće osiguravati mjesto održavanja razgovora u Bagdadu, rekavši da će iračke snage sigurnosti biti odgovorne za mjere sigurnosti.

Iračka prijestonica bila je krajem marta domaćin samita Arapske lige, koji iračka vlada smatra značajnom prekretnicom u historiji zemlje.

Predstojeći razgovori o iranskom nuklearnom programu povećavaju nadu u smanjenje međunarodnih napetosti u vezi s iranskim nuklearnim aktivnostima, koje su dovele do naglog rasta cijena nafte.

Ujedinjene nacije (UN) su uvele nekoliko rundi sankcija protiv Teherana zbog njegovog odbijanja da prekine s obogaćivanjem urana, tehnologije koja se može koristiti za proizvodnju nuklearnog goriva ili materijala za atomsku bombu.

Evropska unija (EU), Sjedinjene Države i još nekoliko zemalja uvele su naftni embargo Iranu kako bi izvršile pritisak na Teheran da nastavi pregovore o nuklearnom programu. One su također nametnule rigorozne sankcije iranskom bankarskom sistemu, limitirajući sposobnost te zemlje da prodaje naftu, na čiji izvoz otpada 80 posto iranskih prihoda u međunarodnom trgovanju.