Svijet
0

Bagdad: Obješen Sadam Husein

FENA
Al Arabiya, TV-kuća iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, je nedugo iza 6 sati po bagdadskom vremenu javila da je obješen bivši irački predsjednik Sadam Husein. Vijest je uz Al Arabiyu objavila i Al Hurra, panarapska satelitska TV-stanica pod pokroviteljstvom američke vlade, javile su u subotu agencije.

Istovremeno se na iračkoj državnoj televiziji čitaju ulomci iz Kurana, što je običaj prilikom objave smrti važnih osoba.

Vjeruje se da je Sadam Husein obješen između 5:30 i 6 sati po lokalnom vremenu, nekoliko dana nakon što je irački žalbeni sud potvrdio smrtnu presudu za zločine protiv čovječnosti donesenu 5. novembra.

Husein je, zajedno s nekoliko svojih suradnika, proglašen krivim za masakr 148 žitelja šijitskog sela Dujaila, koji je zapovijeđen 1982. godine u znak odmazde zbog pokušaja atentata.

Uz Sadama Huseina su pogubljeni i njegov polubrat Barzan Hasan i bivši predsjednik iračkog Revolucionarnog suda Awad Bandar, obojica osuđeni za isto zlodjelo.

U trenutku pogubljenja se protiv Huseina vodio i sudski proces za zločin genocida, odnosno trovanje Kurda bojnim otrovima za vrijeme iračko-iranskog rata 1988. godine.

Nicholas Gilman, jedan od Huseinovih američkih odvjetnika, je u posljednji trenutak podnio zahtjev američkoj federalnoj sutkinji u Washingtonu nastojeći privremenom mjerom naložiti američkim trupama da ne predaju Huseina iračkim vlastima.Taj je zahtjev bio odbijen, i Husein je, u skladu s najavama, pogubljen.

Vijest o Huseinovom vješanju je izazvala slavlje u Sadr Cityju, šijitskoj četvrti Bagdada.

Maryam al-Rayes, pravnica i bivša članica šijitskog bloka u iračkom parlamentu je potvrdila da je pogubljenje bilo snimano te da će, "ako Bog da" te snimke biti prikazane.