Strahota u Rumuniji
0

VIDEO / Bacio se s galerije dok je premijer govorio

FENA
Rumunska vlada preživjela je u četvrtak glasanje o povjerenju u parlamentu nakon rasprave koja je nakratko prekinuta kad se demonstrant bacio s galerije parlamenta nezadovoljan vladinim mjerama štednje.

Povod glasanju bile su vladine reforme koje traži MMF, a ishod omogućuje da Bukurešt u januaru dobije novi MMF-ov zajam i postigne novi sporazum o novčanoj pomoći.

Premijer Emil Boc preživio je ove godine četiri glasanja o povjerenju, omogućivši svojoj krhkoj koaliciji da nastavi reforme koje osiguravaju nastavak pomoći od 20 milijardi eura, nužne da bi se očuvalo povjerenje ulagača i izvukla ekonomija iz krize.

Parlamentarnu raspravu nakratko je prekinuo tehničar državne televizije koji se bacio s galerije dvorane za sjednice protestvujući protiv vladinih mjera štednje koje uključuju sniženje plaća i povišenje poreza.

Kako prenose rumunski mediji, bio je odjeven u majicu s natpisom: "Uništio si budućnost naše djece, prodao si nas!" U trenutku kada je Boc počeo govor, demonstrant se popeo na ogradu galerije, uzviknuo "Boc, ukrao si prava naše djece" i bacio se.

Mediji prenose da je muškarac u 40-im godinama i otac dvoje djece teže povrijeđen i prevezen u bolnicu.

Analitičari ocjenjuju da je taj izgred pokazatelj sve jačeg nezadovoljstva u Rumuniji, drugoj najsiromašnijoj članici EU-a, te protivljenja mjerama štednje koje podupire MMF.

Također upozoravaju da će Boc teško provoditi reforme iduće godine, koje su uvjet za sklapanje novog paketa novčane pomoći kad u martu istekne sadašnji sporazum, prenosi Hina.