Svijet
0

Babacan u Washingtonu predložio dijalog s Iranom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turski ministar vanjskih poslova Ali Babacan izjavio je u četvrtak u Washingtonu da bi politički dijalog s Iranom mogao doprinijeti rješavanju spora oko navodnog iranskog programa razvoja nuklearnog oružja.

"Turska je protiv nuklearnog oružja u svojoj regiji i podržava nedavnu inicijativu šest zemalja (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačka) s novim paketom prijedloga Iranu", rekao je Babacan na zajedničkoj konferenciji s američkog državnom tajnicom Condoleezzom Rice u četvrtak poslijepodne u State Departmentu.

Govoreći o istoj temi, Rice je ponovila da je Iranu otvorena saradnja za civilni nuklearni program, ali da Iranci moraju znati da će im se SAD suprotstavljati sve dok predstavljaju prijetnju američkim snagama i interesima.

Na pitanje novinara o saradnji Turske s Iranom u prekograničnim operacijama protiv kurdskih gerilaca PKK-a, Babacan je rekao da "povremeno, kada su operacije blizu iranske granice, postoji komunikacija iranskih i turskih vlasti".

Rice je izrazila podršku Turskoj u suzbijanju kurdske gerile, rekavši da je "PKK-a neprijatelj SAD-a, neprijatelj Iraka i neprijatelj Turske".

Rice je izrazila snažnu američku podršku Turskoj za stabilizirajuću ulogu u Iraku i regiji, napredak u reformama i približavanju Evropskoj uniji, te zahvalila na "aktivnoj diplomatiji diljem svijeta, uključujući i doprinos Turske sveobuhvatnom miru na Bliskom istoku i pokroviteljstvu neizravnih pregovora Izraela i Sirije".

Na pitanje novinara očekuje li Turska jaču američku podršku za svoje posredovanje u izraelsko-sirijskim pregovorima, Babacan je rekao da su Sjedinjene Države bile među zemljama koje su podržale tu inicijativu kada je prvi put obznanjena.

Naglasio je značaj tih pregovora, ocijenivši kako se čini da je "međunarodna zajednica stvarno čekala na to već neko vrijeme".

"Sirijsko-izraelski ogranak pregovora sada je otvoren i mi se nadamo da će se postići toliko očekivani rezultat", naglasio je.

Rice i Babacan, prenosi Hina, kazali su da su razgovarali i o Libanu, Afganistanu, Kosovu i drugim pitanjima.