Fukushima
0

Azot sprečava nove eksplozije u elektrani

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Inženjeri oštećene nuklearne elektrane Fukushima Daiichi punili su tokom noći kontejner reaktora 1 azotom, u pokušaju da spriječe moguću novu eksploziju i još veću nuklearnu katastrofu.

"Neophodno je ubaciti azot u kontejner i otkloniti mogućnost nove eksplozije", kazao je jedan od zvaničnika kompanije TEPCO.

Proces upumpavanja 6.000 kubika azota u prostor gdje je smješten reaktor 1 trebalo bi da traje oko šest dana, prenio je AFP.

Prethodno je u oštećenoj nuklearki nastala eksplozija na reaktoru 1 i reaktoru 3, što je izazvalo povećano emitiranje radijacije.

Inženjeri, međutim, smatraju da je mogućnost da se tako nešto ponovi "izuzetno mala".

TEPCO je saopćio da planira sličnu operaciju upumpavanja azota započeti i na reaktorima 2 i 3.

Azot bi trebalo da potisne kisik, koji bi u kombinaciji s vodikom mogao izazvati snažnu eksploziju.

Naučni komitet Ujedinjenih nacija za efekte atomske radijacije (UNSCEAR) u međuvremenu je saopćio da ne očekuje da bi nuklearni akcident u Fukushimi mogao imati značajnijeg utjecaja na zdravlje ljudi.

Šef komiteta Wolfgang Weiss kazao je da je nesreća u Fukushimi, sudeći po trenutno dostupnim podacima, manje dramatična nego ona u Černobilu 1986. godine, ali "znatno ozbiljnija" nego li katastrofa na Otoku Tri milje iz 1979.

Prema najnovijim podacima Nacionalne policijske agencije, broj poginulih u zemljotresu i cunamiju u Japanu dostigao je 12.554, dok se kao nestali vode 15.077 ljudi.

Zemljotres, jačine devet stepeni po Rihterovoj skali, pogodio je sjeveroistok Japana 11. marta i izazvao cunami s valovima do 10 metara.