Barack Obama
0

"Azijska turneja bila od ključne važnosti za izvoz"

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki predsjednik Barak Obama apelovao je na Amerikance da budu strpljivi u vezi sa ekonomijom, tvrdeći da je njegova azijska turneja bila od ključne važnosti za američki izvoz.

"Iako možda za to treba vremena, mogu da vam obećam da se krećemo u dobrom pravcu i da su koraci koje smo preduzeli od pomoći", rekao je Obama, odgovarajući na kritike da se sa azijske turneje vratio "praznih ruku".

Prema istraživanjima agencije "Galup", oko 49 odsto građana SAD odobrava rad Obame, što je prvi put da je rejting pao ispod 50 odsto. Najveći problem  je rast nezaposlenosti koja je dostigla 10,2 odsto.

Ovo su prvi Obamini komentari od kada se vratio iz osmodnevne azijske turneje tokom koje, prema mišljenju kritičara, nije uspio da dobije značajne koncesije po pitanju trgovine ili u vezi sa  manipulacijom  valutom, što je slučaj sa Kinom.

Obama tvrdi da je napredak postignut u odnosima sa Rusijom i Kinom u slanju jednoglasne poruke Iranu i Sjevernoj Koreji o odbacivanju nuklearnog oružja ili će se suočiti sa posljedicama.

"Prije svega ja sam razgovarao sa liderima svake države koju sam posjetio o tome šta možemo da učinimo da održimo ekonomski oporavak i vratimo radna mjesta i prosperitet našim ljudima", istakao je Obama.

Privreda u SAD zabilježila je rast u trećem kvartalu ove godine, čime je okončan najduži  ekonomski pad u zemlji za posljednjih 70 godina.
Na forumu o radnim mjestima, koji će biti održan 3. decembra, Obama će okupiti biznismene i predstavnike poslodavaca i radnika kako bi pronašli rješenje za kreditiranje malih preduzeća, ohrabrili firme da zapošljavaju, poboljšali takozvane zelene poslove iz oblasti poljoprivrede, zaštitili okolinu.

Bijela kuća je ranije najavila da na forumu neće biti riječi o drugom stimulativnom paketu pomoći što ograničava mogućnost postizanja napretka za oko 15,7 miliona Amerikanaca koji su u oktobru primili pomoć za nezaposlene.

Obama je najavio da će svaka mjera donesena na ovom forumu morati da bude fiskalno odgovorna.

"Veoma je važno da ne donosimo nepromišljene odluke, čak i sa najboljom namjerom,  posebno u vrijeme kada su nam resursi ograničeni", kaže Obama.