"Uvrijedio naciju romanom"
0

Azerbejdžan: Ponuđena nagrada onome ko odsiječe uho piscu

SRNA
Akram Ajlisli
Akram Ajlisli
Provladina stranka u Azerbejdžanu ponudila je novčanu nagradu onome ko odsiječe uho uglednom domaćem piscu Akramu Ajlisliju, koji je uvrijedio naciju romanom o prijateljstvu i nasilju između Azerbejdžanaca i Armena.

Azerbejdžan i Armenija nemaju diplomatske odnose od kada su vodili rat za teritoriju Nagorno-Karabah početkom devedesetih godina 20. vijeka, poslije raspada Sovjetskog Saveza. U tom sukobu poginulo je 30.000 ljudi.

Human Rights Watch je osudio prijetnje upućene Ajlisliju, koji je bio uvažavan kao "narodni pisac" dok mu predsjednik države Ilham Alijew prošle sedmice nije oduzeo sve počasti.

Roman "Kameni snovi" objavljen je u jednom ruskom magazinu i govori o tome kako su pojedini Azerbejdžanci pokušali zaštititi armenske komšije kada su Armeni napadani i prebijani u Bakuu 1990. godine.

Hafiz Hajijew, lider stranke Muasir musavat (Savremena jednakost), rekao je za Reuters da je pisac uvrijedio čitav azerbejdžanski narod i da je stranka zato ponudila nagradu od skoro 13.000 dolara onome ko Ajlisliju odsiječe uho.

Članovi vladajuće stranke Jeni Azerbejdžan pozvali su pisca da povuče roman iz prodaje i zatraži od nacije da mu oprosti. Ispred autorovog doma u Bakuu održani su protesti.