Pojedine diplomate razočarane
0

Azerbejdžan peta nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a

SRNA
Azerbejdžan je noćas postao peta nestalna članica Vijeća sigurnosti UN za 2012-2013. godinu, nakon što se Slovenija povukla iz trke poslije 16 uzastopnih rundi glasanja.

Izbor Azerbejdžana potvrđen je nakon što je ova zemlja dobila 155 glasova u 193-članoj Generalnoj skupštini UN.

Generalna skupština izabrala je još u petak Gvatemalu, Maroko, Pakistan i Togo da od 1. januara u naredne dvije godine budu nove nestalne članice Vijeća sigurnosti UN.

Neimenovani slovenački diplomata nije krio razočarenje kada je u Skupštini objavljena odluka da se Slovenija povlači iz trke nakon 16 neuspjelih krugova glasanja.

"Ne podržavamo način na koji su ova kampanja i izbori održani", rekao je dilomata. 

Zapadne diplomate navode da bi se Azerbejdžan mogao pridružiti zemljama koje se protive obnovljenim naporima EU i SAD da se iduće godine uvede nova runda sankcija Iranu ili Siriji. Prema njihovim mišljenju, Pakistan bi mogao imati sličan stav.

Ovo je prvi put da je Azerbejdžan nestalna članica Vijeća sigurnosti UN.
Vijeće sigurnosti UN broji ukupno 15 članica - osim pet stalnih, tu je i deset nestalnih, koje imaju dvogodišnji mandat. 

Da bi neka država postala nestalni član Savjeta bezbjednosti potrebno je da dobije dvije trećine glasova u Generalnoj skupštini UN.

Statut UN predviđa da se nestalne članice Vijeća sigurnosti UN biraju po regionalnim grupama: pet iz Afrike i Azije (uglavnom tri iz Afrike i dvije iz Azije), jedna iz istočne Evrope, dvije iz Latinske Amerike i Kariba i dvije iz grupe zapadna Evropa i ostali. Da bi se zadovoljio taj zahtjev, ovog puta biraju se dvije države iz Afrike, jedna iz Azijsko-pacifičkog regiona, jedna iz istočne Evrope i jedna iz Latinske Amerike. 

Stalne članice Vijeća sigurnosti UN su SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija, a nestalne su Indija, Južna Afrika, Kolumbija, Njemačka i Portugal, kojima mandat ističe 31. decembra 2012. godine, kao i još do 31. decembra ove godine, BiH, Brazil, Gabon, Liban i Nigerija.