ICJ
0

Azerbejdžan i Bjelorusija protiv nezavisnosti Kosova

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Azerbejdžan i Bjelorusija ocijenili su u četvrtak pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) da proglašenje nezavisnosti Kosova predstavlja kršenje rezolucije 1.244 Vijeća sigurnosti UN-a i teritorijalne cijelovitosti i suvereniteta Srbije, što je suprotno međunarodnom pravu, javio je Itar-Tass.

U izvještaju s usmene rasprave o zahtjevu za ocjenom legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti pred Međunarodnim sudom pravde, ruska državna novinska agencija navela je da je predstavnik delegacije Austrije Helmut Tihi rekao da zvanični Beč priznaje da je proglašenje nezavisnosti u skladu s međunarodnim pravom.

  • U međunarodnom pravu ne postoje pravila koja zabranjuje deklaraciju o nezavisnosti ili otcijepljenju, rekao je austrijski pravnik, dodajući da su „deklaraciju usvojili izabrani predstavnici, koji su izrazili volju naroda Kosova, a međunarodno pravo to ne zabranjuje“.

Agencija podsjeća da će usmena rasprava trajati do 11. decembra i da će u petak (sutra) svoje argumente iznijeti Bolivija, Brazil, Bugarska i Burundi, prenosi Tanjug.