Svijet
0

Azerbajdžan: Amerikanci u inspekciji radarske stanice

FENA
Američki dužnosnici provest će inspekciju proturaketne radarske stanice u Kabali u Azerbajdžanu 18. septembra, u jeku napora Moskve kako bi uvjerila Washington da izrade zajednički sigurnosni program u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Rusija je predložila tu ideju kao alternativu američkim planovima za postavljanje elemenata proturaketnog štita u istočnoj Evropi.

Jedan ruski visoki vojni dužnosnik izjavio je u subotu da bi radarska stanica u Kabali ponudila bolju zaštitu protiv potencijalnih napada s Bliskog istoka, javila je Hina.

"Naš glavni cilj je spriječiti razmještanje elemenata proturaketnog štita u istočnoj Evropi, u Poljskoj i Češkoj", rekao je na konferenciji za novinare general Aleksander Jakušin, prvi zamjenik čelnika ruskih svemirskih snaga.

Radarska stanica u Kabali, jedna od najvećih na svijetu, ima domet od 6.000 kilometara i motri Indijski ocean, Bliski istok i veći dio sjeverne Afrike. Rusija plaća Azerbajdžanu sedam milijuna dolara godišnje za najam stanice koja se nalazi 230 kilometara sjeverno od Bakua, azerbajdžanske prijestolnice.