Svijet
0

Avionska nesreća u Brazilu odnijela 176 života

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Putnički avion Airbus A 320 kompanije "TAM airlines" srušio se sinoć u brazilskom gradu Sao Paulo nakon čega je buknuo u vatrenom plamenu koji je odnio 176 života. Pilot je izgubio kontrolu nad avionom na aerodromu Congonhas nakon čega je avion skliznuo preko obližnjeg autoputa i udario u stambenu zgradu. Ova nesreća predstavlja najveću avionsku katastrofu u historiji Brazila.

Avion pod rednim brojem 3054 koji je u vlasništvu kompanije "TAM airlines“ sada se nalazi na uvidu kod forenzičara i stručnjaka. Ovaj pad je druga velika nesreća koja je zadesila Brazil ove godine. Prve spekulacije o uzrocima nesreće govore o mokroj pisti koja je mogući uzročnik katastrofe. No, najvjerovatnije je dužina piste za slijetanje na aerodromu Congonhas kriva za smrt 176 ljudi. Naime, stručnjaci su pistu na ovom aerodromu u prošlosti često kritizirali zbog njene nedovoljne dužine.

Predsjednik Brazila Luiz Inacio Lula da Silva proglasio je naredna tri dana danima žalosti u Brazilu kako bi se žrtve u miru mogle sahraniti. Vladin glasnogovornik Marcelo Baumbach, na konferenciji za štampu koja je održana kasno sinoć kazao je da se o uzrocima nesreće još uvijek ne može ništa konkretno reći, a prenosi AP.

Putnički avion 3054 bio je na putu iz Porta prema Sao Paulu. Među ovih 176 žrtava bilo je 170 putnika i 6 članova posade. Iz aviokompanije "TAM airlines“ upućeno je zvanično saopćenje za javnost u kojem je izraženo duboko žaljenje za žrtvama nesreće i suosjećanje za njihove porodice.