Air France
0

'Avioni su napravljeni da izdrže udar groma'

SRNA
Foto: AFP/Graphic
Foto: AFP/Graphic
Više zemalja uključilo se u potragu za avionom kompanije Air France, koji je sa 228 putnika i članova posade nestao sa radara nakon polijetanja iz Rio de Janeira.

U akciji učestvuju avioni Brazila, Francuske, Španije i Senegala.

Avion tipa Airbus A330 nestao je na letu iz Rio de Janeira ka Parizu i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je da su male šanse da biti pronađen ijedan preživjeli.

Kapetan aviona je, prije nego što je izgubljen kontakt sa avionom, prijavio vrlo jake turbulencije.

Direktor Air Francea Pierre-Henry Gourgeon opisao je trenutke prije nego što je izgubljen kontakt sa Airbusom 330. U avionu je bio 61 državljanin Francuske, 58 Brazila i 26 Njemačke. Avion je imao 12 članova posade.

"U pola četiri ujutro po pariskom vremenu imali smo posljednji kontakt sa brazilskom kontrolom leta. Pola sata kasnije, avion je ušao u zonu snažnih turbulencija i oluje. Petnaestak minuta kasnije poslato je nekoliko automatskih poruka da postoje problemi",  rekao je Gourgeon i dodao da je jedna od mogućnosti da je avion stradao od udara groma. 

Međutim, inspektor za avionske nesreće David Gleave rekao je za BBC da bi to bilo krajnje neobično, pošto su avioni napravljeni tako da izdrže udar groma.
U toku je potraga u području brazilskog arhipelaga Fernando de Noronha.

Jedan zvaničnik Air Francea je izjavio da postoji mogućnost da je avion ostao bez komunikacionog i sistema pozicioniranja, ali da su takve stuacije "veoma rijetke".

Uprava aerodroma Charles de Gaulle u Parizu formirala je krizni štab i prihvatni centar za rodbinu putnika i članova posade.

Stručnjaci navode da činjenica da je letjelica nestala iznad Atlantika znatno otežava potragu.