Sukobi u Libiji
0

Avioni NATO-a započeli napade na Gaddafijeve snage kod Brege

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Avioni NATO-a započeli su u utorak vazdušne napade na snage libijskog lidera Moammara Gaddafija u blizini strateški važne naftne luke Brega na istoku Libije, javio je AFP, ističući da su se pobunjenici, zbog žestokih napada Gaddafijevih snaga, povukli istočno od grada.

Reuters je ranije javio, pozivajući se na izjavu jednog pobunjenika, da su u jednom vazdušnom napadu uništena dva vojna vozila libijske vlade u Bregi, gdje već šesti dan traju borbe za preuzimanje kontrole.

"U vazdušnom napadu pogođena su dva neprijateljska vozila", rekao je pobunjenik u vojnoj uniformi, dok se na ulazu u istočni stambeni dio Nove Brege izvija gust dim iz dva kamiona natovarena teškim naoružanjem, a još takvih kamiona kreće se ka centru grada.

AFP izvještava da su pobunjenici, koji su se rano jutros približili Bregi, počeli da bježe zbog teške artiljerijske vatre Gaddafijevih snaga.

Reporter francuske agencije izvjestio je da gradom odjekuju detonacije i da se vidi crni dim, a da su se pobunjenici povukli na oko 15 kilometara istočno od grada.

Neki pobunjenici rekli su da je pogođeno skladište municije, ali ovi navodi za sada nisu potvrđeni.

Ovaj naftni terminal od četvrtka je poprište žestokih sukoba dva tabora, a obje strane povremeno osvajaju dio teritorije da bi se kasnije povukle pred protivničkom vatrom.

Prošle nedjelje Gaddafijeve snage potisnule su pobunjenike iz niza važnih naftnih terminala na istoku zemlje nad kojima su ranije antivladine snage preuzele kontrolu, potpomognute vazdušnim napadima NATO-a.