Svijet
0

Avioni CIA-e slijetali u Rumuniju i Poljsku

FENA
Šef istrage o navodnom postojanju CIA-inih tajnih zatvora u Evropi saopćio je u srijedu kako dokazi koje posjeduje sugeriraju da su avioni koji su prebacivali osumnjičene teroriste slijetali u Rumuniju i Poljsku i najvjerovatnije su izbacili zatvorenike u tim zemljama.

Konačni izvještaj švicarskog senatora Dicka Martyja, ipak, nije ponudio jasan direktan dokaz da su pritvorski centri CIA-e uspostavljeni u Evropi - što je navod koji je objavila grupa za ljudska prava prošle godine, javi je AP.

Marty je izjavio kako je Rumunija bila dijelom, kako je nazvao, "kruga privođenja" i korištena je kao stanica za zaustavljanje aviona povezanih s CIA-om koji su prevozili osumnjičene teroriste.

Također je izjavio da je aerodrom u Poljskoj vjerovatno korišten kao tačka za izbacivanje zatočenika i optužio je ukupno 14 evropskih zemalja, uključujućči Britaniju, Italiju i Njemačku, za kršenja ljudskih prava u vezi s aktivnostima CIA-e.

"Vjerujem da možemo potvrditi kako su se CIA-ine višestruke operacije prebacivanja dogodile u okviru jednoga istog kruga letova", navodi Marty u izvještaju prikupljenom za Vijeće Evrope, najvišem evropskom tijelu koje nadzire poštivanje ljudskih prava.

Izvještaj je adresiran na 46 država članica Vijeća Evrope i vjerovatno će ga ta grupa koristiti kako bi izvršila pritisak na umiješane zemlje da istraže navode.

Izvještaj se uglavnom oslanja na liste letova koje je pružila agencija Evropske unije za zračni promet - Eurocontrol, izjave svjedoka prikupljene od ljudi koji tvrde da su ih oteli američki agenti, te sudske i parlamentarne istrage u raznim zemljama.

U svome izvještaju Marty je aerodrome u rumunskom gradu Temišvaru i u poljskom Szymaniju stavio u kategoriju "transfera i izbacivanja", skupa s osam ostalih zemalja u Evropi.