Svijet
2

Avion sletio u Belfast nakon svađe zbog oraha i krekera

Klix.ba
Avion kompanije United Airlines koji je letio iz Rima u Chicago sletio je u Belfast nakon što se jedan od putnika naljutio jer mu nisu htjeli dati orahe i krekere.

Avion je sleto na Međunarodni aerodrom u Belfastu u nedjelju nakon što je odbacio 50.000 litara goriva. Američki državljanin Jeremiah Mathias Thede (42) iz Californije je uhapšen, a pred sudom se pojavio jučer. Optužen je za ugrožavanje sigurnosti aviona, kao i za napad na posadu aviona.

Na sudu je rečeno da je Thede ustao sa svog mjesta prije nego je ugašen znak za obavezno vezivanje pojasa. Posada aviona je od njega zatražila da se vrati na svoje mjesto, no, on to nije učinio sve dok nije dobio orahe i krekere. Deset minuta kasnije je ponovo ustao i zatražio još, a kada je posada odbila njegov zahtjev, počeo je vikati i postao je agresivan. Član posade aviona je o tome obavijestio pilota dok se avion približavao Atlantskom okeanu.

Thede je u međuvremenu često blokirao prolaze između redova sjedišta, izvadio je torbe iz pretinca, a često je i odlazio u toalet te je ometao ostale putnike.

Pilot je zbog te situacije odlučio sletjeti u Belfast.

Aviokompanija želi kompenzaciju u iznosu od 490.000 eura. Thede je i dalje u pritvoru.