Udarac Gaddafijevom režimu
0

Avion NATO-a uništio odašiljače državne televizije

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
NATO je saopćio da su u preciznom zračnom napadu onesposobljena tri satelitska odašiljača libijske državne televizije u Tripoliju. Cilj operacije je bio zaustaviti emitovanje emisija u kojima se podržava režim libijskog vođe Moammera Gaddafija.

Nakon izvršenja napada, NATO je započeo procjenjivati njegove efekte. Koalicijske snage su započele svoje operacije u Libiji u martu nakon što je UN dozvolio vojnu akciju kako bi se zaštitili civili.

Libijski pobunjenici su se suprotstavili Gaddafiju u februaru ove godine.

Napad na odašiljače državne televizije je izveo borbeni avion NATO-a, pri čemu su koršteni projektili sa preciznim navođenjem. Prethodno je napad detaljno isplaniran kako ne bi bilo žrtava.

"Napad na državnu televiziju je veoma važan jer je bila sastavni dio državnog aparata koji sistematski ugnjetava i prijeti civilima, te izaziva napade na njih", saopćeno je iz NATO-a.

Napad bi trebao "umanjiti mogućnosti režima da ugnjetava civile" ali i "sačuvati infrastrukturu televizije koja će biti potrebna nakon sukoba".

U izvještajima iz Tripolija se navodi da je nekoliko snažnih eksplozija odjeknulo u petak navečer u centru grada. Libijska televizija navodi da su napadnuti civilni ciljevi, ali ova informacija nije provjerena.

Tripoli je stalna meta napada NATO-a u posljednjih nekoliko sedmica.