Madrid
0

Avion i ranije imao tehničkih problema

Sarajevo-x.com
Prema najnovijem izvještaju, već su ranije otkazana čak dva leta aviona, koji je u srijedu izletio s piste u Madridu, pri čemu je najmanje 153 putnika poginulo, i to zbog tehničkih problema.

Javier Fernandez Garcia, kontrolor letova na madridskom aerodromu Barajas, s čije je piste pri polijetanju avion izletio, prepolovio se i zapalio, kazao je za jedan španski list da, zbog nespecificiranih problema tehničke prirode, pomenuti avion nije ni poletio u dva ranija navrata.

Istražitelji avionske nesreće su več započeli s prikupljanjem ostataka uništenog aviona avio kompanije Spanair, koji je trebao poletjeti za Las Palmas na Kanarima, kako bi otkrili uzrok tragične nesreće.

Također je potvrđeno da je 19 putnika, uključujući četvero Nijemaca, dvoje Šveđana, Čileanca i Kolumbijca, uspjelo preživjeti, iako su neki još uvijek u kritičnom stanju.

Porodice žrtava najveće avionske nesreće u Španiji od 1983. godine, kada se Boeing 747 srušio u Madridu usmrtivši čak 181 osobu, sinoć su identificirali tijela svojih najmilijih.

Većina žrtava ove kobne nesreće su, prema procjenama, većinom Španci i Nijemci koji su se uputili na odmor. U avionu je bilo čak 20 djece i dvije bebe.