Rezultati istrage
0

Avion Air Francea pao u vodu skoro vertikalno

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/HO/File
Foto: AFP/HO/File
Putnički avion sa 228 osoba koji se prije mjesec dana srušio u Atlanski okean u blizini brazilske obale, nije se raspao u toku leta, već skoro vertikalno upao u vodu prednjim dijelom, te se nakon toga raspao, objavili su francuski istraživači.

"Avion je pao okrenut prema dole, skoro vertikalno prema površini vode i veoma veoma brzo", izjavio je Alain Bouillard koji je sa grupom istraživača ispitao pronađene ostatke Airbusa A330.

"Uvidjeli smo da je pao tako da je sve otišlo na vrh aviona", pojasnio je za CNN i dodao da 228 ljudi na kobnom letu "nije imalo vremena da se pripremi".

"Ne znam zašto niko nije preživio. Ne znam koliko je jak bio udar. Možda ćemo to otkriti nakon autopsija, a možda nikad ni ne saznamo", kaže Bouillard.

Još uvijek nije utvrđeno šta je tačno prouzrokovalo najveću tragediju francuske kompanije Air France u toku njenog 75-godišnjeg postojanja.

"Veoma smo daleko od utvrđivanja uzroka nesreće", priznaje ekspert. "Ipak, to nije razlog da se Airbus A330 ne upotrebljava. Nema problema sa letenjem ovim avionima."

Posljednji kontakt sa palim avionom uspostavljen je 1. juna u 2 sata i 10 minuta po lokalnom vremenu.

Stigle su 24 automatske poruke o statusu aviona, što je omogućilo istraživačima da utvrde kako je letjelicom upravljao autopilot koji nije imao dovoljno informacija o stanju u kojem se tada avion nalazio.

Crne kutije koje bi mogle dati dodatne informacije još uvijek nisu pronađene, ali je potraga za njima nastavljena. Šanse da ih pronađu veoma su male, ali istraživači ne odustaju, poručio je francuski ministar saobraćaja.