Svijet
10

Avion A320 jedan je od najpopularnijih u svijetu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Od prvog leta Airbusa A320 prije skoro 30 godina do danas zabilježeno je 30-ak nesreća. Ovo je jedan od najpopularnijih putničkih aviona, a koristi ga ogromna većina aviokompanija.

Airbus A320, poznat po svojoj efikasnosti i naprednoj tehnologiji, prvi put je predstavljen 1987. godine, a od tada je proizvedeno više od 11.000 primjeraka ovog aviona.

Ekspert za sigurnost aviona Alex Macheras rekao je za Sky News da Airbus A320 koriste skoro sve kompanije na svijetu.

"Svaki operater koji operira na kratkim letovima traži Airbus A320 jer su vrlo efikasni, posjeduju modernu tehnologiju, a putnicima omogućavaju ugodan let", rekao je Macheras.

Pilot Mike Vivian dodao je da je to jedan od boljih aviona.

"Ti avioni su u upotrebi diljem svijeta, a posebno se koriste za kratka putovanja. Što se tiče sigurnosti, poznati su po malom broju nesreća".

A320 proizvodi kompanija Airbus. Prvi let ovog aviona zabilježen je 22. februara 1987. Do sada je zabilježeno 60 incidenata u kojima je učestvovao ovaj tip aviona, što je do danas rezultiralo sa 789 smrtnih slučajeva.

Jedan od najpoznatijih incidenata u kojima je učestvovao ovaj tip aviona poznat je kao Čudo na Hudsonu. Tada se avion ovog tipa spustio u rijeku Hudson u New Yorku, a svih 155 putnika je preživjelo.