Pokušaj ubistva u Afganistanu?
0

Automobil se zapalio na pisti u trenutku dolaska Leona Panette

FENA
Leon Panetta u Afganistanu (Foto: AFP)
Leon Panetta u Afganistanu (Foto: AFP)
U trenutku kad je slijetao avion s američkim ministrom odbrane Leonom Panettom u britanskoj vojnoj bazi Bastion u Afganistanu jedan automobil je uletio na pistu i zapalio se, izjavio je jedan vladin izvor u Londonu.

Televizijski kanal Sky News javio je da se najvjerovatnije radi o autobombi, što je vladin izvor odbio potvrditi.

"U trenutku kada je on slijetao, automobil je došao na pistu i zapalio se. Vozač je zadobio teške opekotine“, rekao je agenciji AFP vladin izvor koji je želio ostati neimenovan.

Vozač je čovjek koji je zaposlen u vojnoj bazi. Jedan britanski vojnik je povrijeđen ranije u jednom incidentu, koji bi mogao biti povezan s istim vozilom, navela je novinska agencija Press Association.

Leon Panetta je stigao u srijedu u Afganistan kako bi pokušao ublažiti napetosti, tri dana nakon što je američki vojnik ubio 16 civila.

Panetta je stigao ujutro u kamp Bastion, glavnu britansku vojnu bazu u pokrajini Helmand, u susjedstvu s Kandaharom, gdje su se u nedjelju dogodila ubistva. Jug Afganistana je jedno od glavnih uporišta pobunjenih talibana, koji su se zakleli da će osvetiti žrtve masakra.

Malo nakon dolaska Leona Panette, u jednom napadu motora bombe poginula je najmanje jedna osoba, dvije su povrijeđen, a svi su pripadnici afganistanske obavještajne službe u Kandaharu, glavnom gradu iste pokrajine, prema saopćenju lokalnih vlasti.

Nešto kasnije, osam civila je ubijeno u eksploziji bombe postavljene na jednu cestu u Helmandu, saopćile su lokalne vlasti.