Guverner New Yorka
0

"Automobil bomba je čin terorizma"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Guverner New Yorka David Paterson, rekao je da je automobil bomba koji je pronađen i deaktiviran na Times squareu "čin terorizma".

"Srećom niko nije povrijeđen i sada će cijela pažnja grada, države i snaga bezbjednosti biti usmjerena kao otkrivanju odgovornih za ovaj čin terorizma", rekao je Paterson, prenosi Reuters.

Grupa "Intelcenter", koja se bavi monitoringom terorističkih aktivnosti, saopštila je da slučaj u New Yorku "značajan teroristički čin", ali da je suviše rano utvrditi koja grupa ili pojedinac stoje iza ovoga.

Analitičar ovog centra Ben Vencke rekao je da bi napad mogao biti djelo neke islamske militantne grupe kao što je al - Qaida, ali i djelo neke domaće grupe ili pojedinca koji nema veze sa džihadom, prenosi France press.

"Ne može se tačno znati kada će biti preuzeta odgovornost ukoliko iza napada stoji mreža Al kaida ili neka slična njima", smatra Vencke.		
Njujorška policija deaktivirala je automobil bombu na Times squareu na Manhattanu.

"U atomobilu su pronađene komponente od kojih može da se napravi bomba, uključujući propan, kante za benzin, eksplozivni prah, za koji još uvek nije utvrđeno koje je vrste i satni mehanizam", rekao je portparol policije Paul Brawn.