Svijet
0

Autobiografija Tonyja Blaira "divlji napad" na Gordona Browna

FENA
Tony Blair
Tony Blair
Britanska štampa vidi u autobiografiji bivšeg premijera Tonyja Blaira objavljenoj u srijedu "divlji napad" na njegovog nasljednika Gordona Browna kojeg smatra odgovornim za poraz laburista na majskim izborima.

"U eksplozivnom poglavlju svojih memoara, bivši premijer ponovo otvara svađu koja je 16 godina izjedala njegovu stranku, s divljim napadom na svog očajnog nasljednika", piše Times.

Guardian piše da ti odnosi ljubavi i mržnje počinju 1994. godine kada Tony Blair odlučuje da bude kandidat za vođenje stranke, prije smrti lidera Laburističke stanke Johna Smitha.

Tony Blair u svojoj knjizi otkriva da su "konstantni pritisci Gordona Browna bili iscrpljujući".

Povjerava se da je razmišljao da se riješi svog ministra financija, ali da je odustao jer bi to "ozbiljno destabiliziralo" vladu, također i zato što je, uprkos svemu, ubijeđen da je Gordon Brown "najbolji ministar financija za zemlju".

Blair smatra da je Brownov mandat na čelu vlade bio "katastrofa".

On opisuje Browna kao "briljantnog", alli i "očajnog" i "teškog". Nabraja mane i kvalitete svog nasljednika: "Politička kalkulacija, da. Politički osjećaji, ne. Analitička inteligencija, apsolutno. Emocionalna inteligencija, nikako".

Tony Blair piše u jednom odlomku da je duboko ožalošćen zbog poginulih u ratu u Iraku, ali smatra da je bilo ispravno svrgnuti Saddama Husseina.

"Duboko sam ožalošćen zbog prerano izgubljenih života, zbog porodica čija je bol još teža zbog kontroverznih razloga koji su doveli do smrti njihovih bližnjih", piše Blair.