"Sretan Božić Fritzl"
0

Austrijskom monstrumu piletina za ručak u zatvoru

Sarajevo-x.com
Austrijski monstrum Josef Fritzl dobit će u zatvoru obrok od pečene piletine s rižom na Božić, dok će njegova kći, koju je godinama silovao, biti kilometrima daleko od njega s majkom i šestero djece koju je svom ocu rodila zatočena u podrumu, piše "Daily Mail".

Josef je svoju kćerku Elisabeth držao u zatočeništvu 24 godine u podrumu porodične kuće i za to je vrijeme silovao oko 3.000 puta. Ove godine Elisabeth je položila vozački ispit, a ona i djeca se postepeno oporavljaju od trauma zajedno s Elisabethinom majkom Rosemarie (70) koja je u procesu razvoda od Fritzla nakon što je njena kćerka oslobođena iz ropstva 2008. godine. Fritzl je kažnjen doživotnim zatvorom za silovanje, držanje u ropstvu te ubistvo iz nemara (smrt Elisabethinog sedmog djeteta).

Rosemarie u cijeloj priči također snosi dio odgovornosti, ali je vremenom Elisabeth smogla snage da joj oprosti kazavši prijateljima kako je i njena majka žrtva kao i svi drugi u ovoj priči.

Fritzl, koji pokazuje znakove rane demencije u zatvoru, slao je pisma Elisabeth ranije ove godine tražeći da mu osigura novac kako bi mogao učiti pravo u zatvoru, jer želi novo suđenje. On je također poručio i kako još uvijek voli svoju suprugu te da bi volio opet jednog dana biti s njom, no otkako je u zatvoru niko od porodice ga nije posjetio. To su jedino učinili njegov advokat i jedan njemački novinar.

No, za Božić Fritzl će imati pogodnosti u zatvoru. Na Badnje veče će dobiti za obrok ribu i krompir salatu i bit će mu dopušteno da gleda TV dan prije Božića u popodnevnim satima. Također će mu biti dozvoljeno da prisustvuje crkvenoj službi za zatvorenike. No, ni to nije sve. Na dan Božića, moći će spavati sat duže, do osam ujutro, nakon čega će dobiti doručak s pecivom, maslacem i džemom, a za ručak piletinu s rižom i zelenu salatu.

Troje Elisabethine djece je živjelo u kući s njenom majkom i ocem, dok je preostalo troje živjelo s njom u podrumu. Ta djeca koja su živjela u podrumu nedavno su prošla kompletne medicinske pretrage kako bi se ustanovilo je li se njihov imunološki sistem oporavio od loše prehrane, te nedostatka Sunčeve svjetlosti i vitamina D uslijed boravka u podzemnom zatvoru. Svi su, kako se navodi, dobro i napreduju, iako osmogodišnji Felix i dalje mora nositi sunčane naočale kad je dnevna svjetlost previše jaka.