Svijet
1

Austrijski političar: Ako evropske zemlje odbiju migrante balkanskim treba platiti da ih prime

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Austrijski političar Hannes Swoboda je izjavio da bi zbog izbjegličke krize možda trebalo "reprogramirati" evropski zajednički budžet i sredstva predviđena za zemlje članice preusmjeriti zemljama koje su spremne dati veći doprinos zbrinjavanju migranata.

"Nema smisla izbjeglice slati ili smještati u državama u kojima nisu dobrodošli, gdje ih odbijaju ili diskriminiraju, ali se ne smije dogoditi da samo Njemačka, Austrija, Švedska ili Slovenija same snose troškove i financiraju njihovo zbrinjavanje u Turskoj", rekao je Swoboda.

Swoboda, bivši potpredsjednik grupe Socijaldemokrata (SD) u Evropskom parlamentu, za ljubljanski "Dnevnik" je kazao da je potrebno učiniti mnogo više u EU da se izbjeglička kriza riješi.

"Treba učiniti više da se izbjeglička kriza riješi, a ne samo o tome govoriti. Ako zaista dođe do zatvaranje svih država za izbjeglice, onda naravno preostaje samo plan B - da se Balkanu, Grčkoj i Turskoj finansijski pomogne kako bi kod sebe zbrinule migrante u izbjegličkim kampovima. To je naravno rezervno, prisilno rješenje. No, u tom slučaju tim državama bi morali osigurati finansijska sredstva, pa i ona koja bi inače primile države koje ne žele primiti izbjeglice", kazao je Swoboda.

Naglasio je da bi širenje nacionalizma i autoritarnih tendencija moglo ugroziti evropski projekt.

"Ako u EU-u prevlada logika da je potrebno 'manje' Evrope, ako se budu zatvarale unutrašnje granice i uvodile carine među državama koje su sada u jedinstvenom evropskom prostoru, te ako postane svejedno kakav je oblik demokratije u pojedinim zemljama članicama, onda će i Evropska unija postati suvišna", rekao je Swoboda.

Upozorio je i na trend prema "autoritarnosti i ugrožavanju demokratije", što je, kako je kazao, vidljivo u Mađarskoj, Poljskoj i drugim zemljama.

"Postoji opasnost da će Evropa postati kontinent s autoritarno vođenim državama koje multikulturnost potiskuju na društvenu marginu, a istovremeno odgovornost za izbjeglice žele prebaciti drugima, na primjer državama na balkanskoj ruti", kazao je Swoboda.

Na kraju je naglasio da ljudska prava moraju ostati u temeljima EU-a.

"Bez obzira kojim smjerom EU ubuduće bude išla, ljudska prava moraju ostati u njenim temeljima. Ako postane nebitno kakav će oblik demokratije evropske države imati i ako se ljudska prava budu nemilice kršila, Evropska unija će postati suvišna. Zašto bi u takvom slučaju i bili u takvoj Evropskoj uniji?", zapitao se austrijski političar.