Svijet
0

Austrijski muslimani traže izgradnju crkve u Saudijskoj Arabiji

FENA
Istaknuto muslimansko udruženje u Austriji "Inicijativa liberalnih muslimana Austrije" u srijedu je pozvalo Saudijsku Arabiju da dozvoli izgradnju crkve, kazavši da Rijad podržava izgradnju džamija u kršćanskim zemljama.

"Ovim liberalni muslimani zahtijevaju izgradnju crkve u Saudijskoj Arabiji", navodi udruženje u pismu saudijskom ambasadoru Muhamedu el-Salumu, tražeći od njega da preda ovaj zahtjev "odgovarajućim nadležnim tijelima" u Rijadu.

Veliki broj diplomata, poslovnih ljudi i radnika u Saudijskoj Arabiji su kršćani i nemaju mogućnost da prakticiraju svoju vjeru, navodi se u pismu, prenio je AFP.

"Saudijska Arabija podržava izgradnju mnogih džamija i prostora za molitvu u kršćanskim zemljama Evrope, kako finansijski tako i organizacijski", rekao je Amer Albajati, predsjednik Inicijative liberalnih muslimana u Austriji.

Udruženje je proljetos najavilo zahtjev za gradnju crkve u Saudijskoj Arabiji, nakon što je veliki muftija u toj zemlji pozvao na rušenje svih kršćanskih crkava na Arapskom poluotoku. Udruženje je osudio taj poziv i naglasilo da islam ne zabranjuje gradnju crkava.