Svijet
18

Austrijski kancelar najavio zatvaranje koridora za izbjeglice

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Austrija i Njemačka djelovale su brzo i efikasno kada je riječ o primanju vala izbjeglica s Bliskog istoka, ali sada je došlo vrijeme da se situacija vrati u prvobitno stanje.

To podrazumijeva ponovnu uspostavu normalne kontrole granica koja je u posljednje vrijeme bila suspendovana upravo kako bi se omogućio lakši ulazak izbjeglica.

"Uvijek smo govorili da je ovo vanredna situacija u kojoj moramo djelovati brzo i humano. Pomogli smo više od 12.000 izbjeglica u teškoj situaciji", rekao je austrijski kancelar Werner Faymann.

Vanredne okolnosti dogovorene su u saradnji sa zvaničnim Berlinom kako bi se brzim transferom izbjeglica riješio problem u Budimpešti. Faymann dodaje da je sada došlo vrijeme da se, korak po korak, situacija vrati u normalno stanje u skladu sa zakonom i dostojanstvom.

Mađarska je, s druge strane, u petak usvojila zakon kojim se dodatno zatvara južna državna granica preko koje je ove godine u zemlju ušlo više od 140.000 izbjeglica. Izbjeglice koje su u tom pokušaju uhapšene trenutno se nalaze u tzv. tranzitnim zonama gdje čekaju odgovor na zahtjev za azil.

Novi zakoni će mađarskim vlastima omogućiti strogo kažnjavanje prijestupnika koji ilegalno uđu ili unište ogradu na granici sa Srbijom. Na taj način bi izbjeglice mogle dobiti i do tri godine zatvora.