Svijet
0

Austrijanci smatraju da su najviše diskriminirani u EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svaki četvrti Austrijanac osjeća se ugroženim, pokazala je anketa Evropske komisije, a posebno je prisutno mišljenje ispitanika da su diskriminirani po etničkoj osnovi, dok se istovremeno državni vrh ocjenjuje veoma pozitivno.

To je konkretno navelo 25 odsto Austrijanaca, koji su kazali da su takvo iskustvo imali u proteklih 12 mjeseci. U prosjeku koji obuhvata cijelu Evropsku uniju, 15 procenata anketiranih smatra se diskriminiranim.

Čak 60 procenata ispitanih Austrijanaca navelo je da je u njihovoj domovini prisutno ugrožavanje na osnovu etničke osnove.

Diskriminaciju homoseksualaca smatra 43 odsto Austrijanaca za učestalu praksu.

Na teritoriji EU se seksualno opredjeljenje smatra drugim po redu najčešćim razlogom diskriminacije. Diskriminaciju zbog religijske pripadnosti smatra učestalom 41 odsto Austrijanaca, 35 odsto smatra da je to diskriminacija po pitanju starosti, dok 27 procenata navodi da je to polna pripadnost.

Skoro 40 procenata Austrijanaca smatra da je u njihovoj zemlji rasprostranjena diskriminacija hendikepiranih osoba.

U slučaju da u susedstvu ima Rome 28 procenata Austrijanaca bi se osjećalo nelagodno, na nivou EU je takvog mišljenja 24 procenta ispitanih, a u Italiji i Českoj gotovo polovina odnosno po 47 odsto.

Sa druge strane, Austrijanci su tokom intervjua dali pozitivne ocjene svojoj vladi. Tako prema mišljenju većine Austrijanaca, 57 procenata, vlada u Beču preduzima dovoljno kako bi suzbila sve forme diskriminacije.

U prosjeku EU u to je ubjeđeno manje od polovine anketiranih.