Svijet
0

Austrija zbunjena nakon izjave Sarkozyja o Čadu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najava Francuske da će, bude li potrebno, vojno intervenirati u građanskom ratu u Čadu izazvala je zbunjenost u austrijskoj vladi.

Ako je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zaista tako mislio, onda je ta izjava u direktnoj suprotnosti sa zadatkom mirovnih snaga Evropske unije u Čadu, naglasio je kancelar Alfred Gusenbauer, prenijele su agencije.

On je kazao da će Austrija učestvovati u mirovnoj misiji samo ako snage EU-a bude garantirale neutralnost. Ako Francuska jednostrano intervenira, misija se dovodi u pitanje, upozorio je Gusenbauer.

To što je Vijeće sigurnosti UN-a osudilo napad pobunjenika ne mijenja ništa u našem stavu, naglasio je austrijski kancelar ističući da snage EU-a nemaju nikakav mandat za borbeno sudjelovanje u unutarnjim čadskim sukobima, već samo za humanitarnu pomoć.

Austrijska vojska inače već sudjeluje u mirovnoj misiji EU-a u Čadu. Trenutno se u toj afričkoj zemlji nalazi prethodnica budućega austrijskog kontingenta koja je tamo doputovala u trenutku napada pobunjenika na glavni grad.