Svijet
0

Austrija zaradila kao predsjedavajuća EU

FENA
Austrija je tokom šestomjesečnog obavljanja funkcije predsjedavajuće Evropskom unijom ostvarila zaradu od 20 miliona eura.

Beč je obavljanje te funkcije koštalo 86,5 miliona eura, saopćilo je u utorak austrijsko ministarstvo finansija, prenose agencije.

Prema riječima ministra finansija Karla Heinza Grasera, 70 miliona eura bili su izdaci savezne države, a 16,5 miliona eura potrošeno je na privremeno zaposlene osobe.

Prema studiji Instituta za visoke studije (IHS) efekti za prviredu iznosili su oko 108 miliona eura. "Svaki euro ostao je u zemlji", poručio je ministar Graser.

On je ukazao na studiju bečkog instituta za ekonomske nauke WIFO iz 1998. kada je ova zemlja prvi put predsjedavala EU-om, i koja je pokazala da su efekti tada bili čak 400 miliona eura.

Predsjedavanje EU-om, kako je dodao, dalo je pozitivan impuls i zapošljavanju jer je više od 2.700 osoba našlo posao. Isto tako su i turistički radnici imali velike koristi od predsjedavanja EU-om pošto je ostvareno dodatnih 160.000 noćenja gostiju. Obavljanje ove funkcije također je imalo pozitivan uticaj na imidž Austrije.

Opozicijska Socijaldemokratska partija, međutim, izražava sumnju da su u spomenutu svotu uračunati baš svi troškovi vezani za predsjedavanje, tražeći odgovor da li su tu ubrojani i izdaci osiguranja američkog predsjednika Georgea W. Busha tokom njegove nedavne posjete Beču.