Svijet
28

Austrija zabranila finansiranje džamija i imama iz inostranstva

Klix.ba
Protest pred zgradom Parlamenta u Beču protiv novog zakona (Foto: EPA)
Protest pred zgradom Parlamenta u Beču protiv novog zakona (Foto: EPA)
Austrijski parlament odobrio je kontroverzne reforme stogodišnjeg zakona o islamu.

Novim zakonom, kojim se pokušava riješiti problem islamskog radikalizma, muslimanima je data veća pravna sigurnost, ali je zabranjeno strano finansiranje džamija i imama, prenosi BBC.

Austrijski ministar integracija Sebastian Kurz stao je u odbranu reformi, ali muslimanski lideri kažu da ih Austrija ne tretira jednako kao ostale državljane.

Novim mjerama uvedena je zaštita vjerskih praznika i obuke imama, ali muslimanski lideri kažu da zabrana finansiranja iz inostranstva nije pravedna s obzirom da je takav vid finansiranja dozvoljen kršćanima i Jevrejima. Smatraju da su izmjene zakona oličenje nepovjerenja prema muslimanima, a neki od njih su najavili osporavanje zakona u Ustavnom sudu.

Kurz je u izjavi za BBC kazao da su ove reforme veliki korak za Austriju i da im je cilj zaustavljanje političkog utjecaja pojedinih muslimanskih zemalja koji se plasira posredstvom finansiranja.

"Želimo smanjiti politički utjecaj i kontrolu iz inostranstva, a islamu želimo dati priliku da se samostalno razvija u našem društvu i u skladu sa evropskim vrijednostima", kazao je Kurz.

Dodao je i da novi zakon nije reakcija na nedavne napade ekstremista u Francuskoj i Danskoj.

Islam je zakonom iz 1912. godine postao zvanična religija u Austriji, a pojedini islamski zvaničnici tvrde da će se ta zemlja novim zakonom "vratiti 100 godina u slobodi govora".