Svijet
8

Austrija usvojila rigorozni zakon: Od sada azil samo na određeno

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Austrijski parlament usvojio je danas rigorozni zakon o azilu, koji ograničava pravo na azil na određeno vrijeme.

Zakon je usvojen glasovima zastupnika vladajuće Socijademokratske partije (SPO), i Narodne stranke (OVP). Borci za ljudska prava kažu da novi Zakon narušava načelo zaštite od rata i progona.

Protiv ovog Zakona glasali su poslanici SPO-a Katarina Kuharović, Nurten Jilmaz, Ulrike Kenigsberger-Ludvig i Danijela Holcinger, koje su se usprotivile uvođenjem mogućnosti vladi da, uredbom, uvede specijalne mere za održavanje javnog reda i zaštitu unutrašnje bezbjednosti za vrijeme sprovođenja graničnih kontrola.

Ovaj Zakon usvojen je samo nekoliko dana nakon što je u prvom krugu predsjedničkih izbora u Austriji najviše glasova osvojio kandidat desničarske stranke Norbert Hofer.

Austrijski zvaničnici kažu i da se razmatra opcija izgradnje ograde na glavnom graničnom prelazu sa Italijom.

Novi Zakon o azilu omogućava Vladi da proglasi vanredno stanje kada je u pitanju migrantska kriza, i da odbaci većinu zahtjeva za azil, uključujući i one koji dolaze iz ratom razorenih zemalja, poput Sirije ili Iraka.

Glavna novina u zakonu je, međutim, azil na ograničeno vrijeme, koji će biti primijenjen na sve slučajeve koji su od 15. novembra ušli u zemlju. Oni će dobijati status azilanta na tri godine, a ako se promijeni bezbjednosna situacija u zemljama porijekla gube zaštitni status i moraju se vratiti u svoju zemlju.

Ako se situacija u zemlji porijekla ne promijeni, što, prema zakonu godišnje provjerava Ministarstvo unutrašnjih poslova, produžuje se status azilanata na neodređeno vrijeme. Također se uvodi i obaveza registracije izbjeglica u Integracionom fondu, gdje će ući u postupak za integraciju kroz kurseve jezika i integracije.

Pored toga pooštravaju se i pravila za spajanje porodica osoba koja su dobila status azilanta, koji će morati da ispune određene ekonomske uslove. Pored toga molba za spajanje porodica ovih osoba moći će se ubuduće predati tek poslije tri godine.