Svijet
0

Austrija rekorder po broju penzionera

NINA
Austrija bi lako mogla biti prva među zemljama članicama Evropske unije prema broju penzionisanih osoba u odnosu na ukupan broj stanovnika, rezultati su istraživanja objavljenog u austrijskom listu Die Presse.

Prema rezultatima grupe istraživača iz njemačkog grada Meinheima, ukupno 66,5 posto osoba starijih od 50 godina u Austriji prima penziju.

Manjinu predstavlja 17 posto zaposlenih i 2,3 posto nezaposlenih osoba, dok ostatak čine kućanice, hendikepirane osoba i osobe koje iz nekih drugih razloga nisu u radnom odnosu.

U usporedbi s ovim rezultatima, navodi se da je u Njemačkoj 27,8 posto osoba starijih od 50 godina zaposleno, dok u Nizozemskoj taj broj iznosi 28,4 posto, u Francuskoj 25,2 posto i u Švedskoj 37,5 posto. Najbliža Austriji je Italija s 20 posto zaposlenih.

Istraživanje, kojim je obuhvaćeno 22.000 osoba diljem Evrope, ističe da je gledano sa stanovišta zdravstvenog stanja populacije, daleko veći broj Austrijanaca sposoban za rad.

Među anketiranima 35,6 posto Austrijanaca starijih od 50 godina izjavilo je da se osjeća sposobnim za rad, dok je to isto učinilo 17,1 posto Austrijanki.