Slučajevi od 2001. godine
4

Austrija: Prisilno sterilizovali mentalno bolesne djevojke

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Veliki medicinski skandal potresa Austriju - potvrđeno je da su mentalno bolesne djevojke i žene bile prisilno sterilizovane u austrijskim domovima još od 2001. godine.

Dječiji psihijatar Ernst Berger rekao je da su hirurški zahvati sterilizacije najčešće prikrivani i da je upisivano da su to "operacije slijepog crijeva".

Žene i djevojke, većinom maloljetnice, nisu bile ni svjesne šta im se događa, a više nikada neće moći imati djecu.

Sve što je bilo potrebno za obavljanje operacije bilo je da roditelji daju svoj pristanak, a ljekari su na njih često vršili pritisak da to učine.

Ubrzo je sterilizacija postala jedan od uslova za prihvatanje u domove za mentalno zaostale osobe.

"To je bila javna tajna, ali nikoga nije zanimala", kazao je za "Diepresse" doktor Berger.

On je naveo da je nekadašnji bečki psihijatar Andreas Ret podržavao prisilnu sterilizaciju nad osobama kojima je koeficijent inteligencije manji od 85.

"Ret je bio moj prethodnik i jasno mi je dao do znanja koji je njegov stav o tom pitanju", ispričao je Berger, te dodao da je Retov stav bio poznat i javnosti, pošto ga je izrazio i na jednom kongresu održanom još 1975. godine.

Na osnovi toga ne može se isključiti da su djevojčice prisilno sterilizirane čak i ako, iz današnjeg ugla gledanja, nisu hendikepirane.

U Austriji je od 2000. godine na snazi zakon kojim se dopušta sterilizacija hendikepiranih žena, ali samo uz dozvolu suda.