Svijet
0

Austrija potvrdila da incident u Beču nema političku ni terorističku pozadinu

FENA
Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka i antiterorizam Republike Austrije utvrdio je da ne postoji nikakva politička, ni teroristička pozadina incidenta koji se dogodio u ponedjeljak, kada je Asim Ćejvanović pokušao ući u američku ambasadu u Beču sa ruksakom punim eksploziva.
  • Ova informacija je potvrđena ambasadorici BiH u Beču Dariji Krstičević u razgovoru sa direktorom Ureda za međunarodne odnose pri spomenutom saveznom uredu, izjavio je Agenciji FENA predstavnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH Fahrudin Došljak.

Utvrđeno je kako u ruksaku koji je Ćejvanović pokušao unijeti u zgradu američke ambasade nije bilo detonatora, što znači da nije bilo moguće aktivirati eksploziv.

Ova osoba je zadržana na liječenju u pritvorskoj bolnici, jer se radi o psihički oboljeloj osobi, kazao je Došljak.

Druga uhapšena osoba za koju se sumnjalo da je saučesnik u ovom incidentu, saslušana je i puštena. Prema nezvaničnim informacijama, radi se o Mehmedu D.

Tokom istrage je utvrđeno kako nije bilo osnova za nadležnost spomenutog saveznog ureda, s obzirom da se radi o policijskom pitanju, odnosno nelegalnom posjedovanju eksploziva.

U MVP-u BiH još nisu dobili zvaničnu potvrdu da je osoba koja je pokušala ući u zgradu američke ambasade bh. državljanin.