Svijet
0

Austrija pojačala kontrole na granici zbog azilanata

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Austrijske vlasti reagirale su na odluku Italije o izdavanju privremenih boravišnih dozvola i putničkih isprava imigrantima iz Afrike koje im omogućavaju ulazak u zemlje Evropske unije, pa su ovih dana pojačale kontrolu u pokrajini Tirol, koja graniči s Italijom.

Za vrijeme Uskrsa austrijske vlasti će pojačano nadzirati granicu ka Italiji, najavio je glasnogovornik austrijskog ministarstva unutarnjih poslova Rudolf Golia.

On je kazao da ministarstvo trenutno nema nikakve informacije da su osobe iz Tunisa ili Libije s talijanskim dozvolama boravka došle u Austriju, i dodaje da nije došlo ni do porasta broja ilegalaca u proteklom razdoblju.

Austrijska policija će narednih dana pojačati i kontrole u pograničnoj regiji, a i željeznička veza između dvije države članice Schengena bit će pod nadzorom.

Golia ističe da bi osobe koje dobiju dokumente koje su najavile talijanske vlasti legalno boravile u Austriji i da zbog toga policija ne bi mogla poduzeti nikakve mjere.

Policija, kako je objasnio, neće provoditi kontrolu da li se radi o turistima, jer provjeru da li imaju dovoljno novca moraju provesti Talijani.

Problem bi bio ako bi ta osoba radila na crno u Austriji, i to će provjeravati austrijske vlasti, najavio je on, prenosi Tanjug.